Idag har jag äntligen lyckats hitta färsk jäst. På rekommendation gick jag till en liten affär och hittade förutom färsk jäst även tysk(!) sill. Ska bli intressant att se vad sillen går för. Började idag lite försiktigt med att köpa senapssill, men vi ska väl sen beta oss igenom även tomatsillen och den klargravade(?).
Anledningen till att jag gärna vill ha jäst nu är förstås att jag vill baka lussebullar. Gjorde en sats igår på svensk torrjäst, men jag kom inte riktigt överens med den, så det blev ovanligt små kusar eftersom degen inte ville jäsa som den skulle. Smaken var det i alla inget fel på, och både guatemalaner och andra svenskar har uttryckt klar uppskattning över dessa små svenska specialiteter.
För de som undrar vad man kan köpa här, så kan jag informera om att nästan allt som finns hemma går att få tag på här, men vissa saker kan vara lite svåra att hitta och importerade varor är för det mesta klart dyrare, typ Kellogs flingor, ostar (ja, mejeriprodukter i allmänhet), Barillapasta, Dijonsenap, pesto, mandel, kapris, pinjenötter, etc. Ingenting som inte går att klara sig utan, men som kan vara trevligt att köpa då och då. Sempervälling, grovsalt (till saltkvarn), Kalles kaviar och saltlakrits får man dock direktimportera från Sverige om man inte klarar sig förutan det. Och fram tills idag hade jag även lagt till sill på den lilla listan, men som sagt ovan så blev jag varse om att även det går att få tag på. Således är nu kylskåpet laddat med både lite sill och färsk jäst. Små vardagsgrejor som gör en ganska glad!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Trevligt med lite matinfo! Vi har också bakat lussebullar och pepparkakor. Och i år stånkade vi även lite korv!
Vad är era erfarenheter av det guatemaliska (heter det så?) köket! Vad ställer de på sitt julbord?
Det guatemalanska köket serverar gärna tamales till julen. Det är något som kan liknas vid kroppkakor som är fyllda med grönsaker, bönor eller kött. Mycket mastigt. Så finns det naturligtvis starka influenser från det stora landet i norr, så det är även mycket vanligt med kalkon.
Skicka en kommentar